Se oikea hullu prinssi

Se oikea hullu prinssi: Vaasa-suvun herttua Magnus

19.10.2018
Hanna Suutela

Herttua Magnus Vaasa (1542-1595) on pitkään ollut historian unohdettuja hahmoja Suomessa. Kolme kuningas Kustaa Vaasan pojista muistetaan, koska heistä kaikista tuli vuorollaan Ruotsi-Suomen kuninkaita: Erik XIV, Juhana III ja Kaarle IX. Neljäs pojista väistyi varhain julkisesta elämästä, sillä hänen mielenterveytensä horjui eikä hänen lopulta katsottu pystyvän hallinnoimaan edes omaa herttuakuntaansa. Magnus Vaasa eli elämänsä Vadstenan linnassa mukavissa oloissa, mutta pitkälti omissa mietteissään. Hänet on haudattu Vadstenan luostarikirkkoon.

Lahjakas, musikaalinen ja sivistynyt, mutta äkkiä julkisuudesta kadonnut nuori prinssi on ollut mielikuvitusta ruokkiva arvoitus. Magnus Vaasaan on liittynyt tarinoita ja legendoja, joista osa on sitkeästi kulkeutunut sukupolvelta toiselle. Vadstenan vuosilta tiedetään, että eräänä päivänä koko linnanväki kauhistui prinssin käveltyä suoraan ulos ikkunasta. Hänen tiedetään selittäneen, että merenneito kutsui häntä saleihinsa valkeine käsivarsineen ja huumaavasti laulaen. Linnanmuureilla vahdissa olleet sotilaat onkivat prinssin vallihaudasta ja tapauksen jälkeen hänen seuraansa liittyi pysyvästi henkivartija.

Merenneidot olivat 1500-luvulla elävä osa kansanperinteen kuvastoa. Andersenin Pieni merenneito on myöhäinen kaiku siitä merenväkeä koskeneesta tarustosta, jota kansat Itämeren rannoilla rakastivat. Ruotsin rannikolla sijaitsevissa Vaasojen kaupungeissa ja linnoissa aiheeseen törmää toistuvasti myös taiteessa. On mahdotonta sanoa, kuinka voimallisesti Magnuksen aikalaiset 1500-luvulla uskoivat siihen mahdollisuuteen, että merenneitoja todella oli olemassa, mutta maailma oli vielä pitkälti tutkimaton ja outoja ilmiöitä täynnä.

On olemassa Magnus Vaasan tarinasta inspiroitunut ruotsalainen ooppera 1800-luvulta. Siinä Magnus Vaasan hourailua selittää paikallisten kalastajien juoni, jossa yksi kylän tyttäristä puetaan merenneidoksi prinssin harhauttamiseksi. Ooppera ei ole juurikaan saanut esityksiä, mutta se kertoo, että muutkin ovat pohtineet tarinan muuttamista musiikkiteatterin muotoon.

Tuntematon, julkisuudesta kadonnut nuori prinssi on sellaisenaan romanttinen hahmo, jonka tarinan kirjoittamisessa mielikuvitukselle tuntuisi olevan tilaa. Kaikki lähteet korostavat Magnus Vaasan poikkeuksellista musikaalisuutta. Pohtiessani uutta tarinaa musikaaliksi Magnus Vaasa valikoitui nopeasti yhdeksi musiikilla kerrotun tarinan keskeisistä henkilöistä. Hänen arvoituksellisesta elämästään syntyi dramaturginen tehtävä: täytyi keksiä uusi selitys sille, miksi hän haikaili merenneidon perään ja kuinka prinssin niin kutsutun hulluuden voisi selittää uudella tavalla. Viimeisen sanan asiasta tulee sanomaan opiskelijoiden itsensä päättämä loppukohtaus. Vaikka meidänkin tarinamme on satua, se tulee joka tapauksessa tekemään kunniaa unohdetun prinssin kohtalolle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s