Ohjaajan näkökulma

Mitä yhteistä on Haarukalla ja Hullulla Prinssillä?

31.10.2018
Disa Kamula

Olen Hullun Prinssin ohjaaja ja kantaesityksen esitysdramaturgi FM Disa Kamula. Olen teatteriohjaaja–dramaturgi sekä tutkiva pedagogi ja tuore kulttuuriyrittäjä. Olen toiminut pitkään Tampereella erilaisissa pienissä ja suurissa teattereissa ja teatteriryhmissä ja avasin juuri Tampereen Kalevaan uuden lähikulttuuritilan.

Teatterissa taidemuotona minua kiinnostavat erityisesti sen yhteisöllisyys, tarinankerronnan ja leikin mahdollisuudet sekä kaikenlaiset taiteen hyvinvointivaikutukset. Teatteri on monien eri taiteenalojen ”sulatusuuni”, jossa tarvitaan hyvin erilaisten ihmisten yhteistyötä yhteisen päämäärän saavuttamiseksi.

Ohjaajan tärkein tehtävä on koota kaikki erilaiset tekijät yhteen ja varmistaa, että jokainen osa-alue on tekemässä samaa esitystä ja puhaltaa yhteen hiileen. Hullun Prinssin työryhmän ensimmäisessä tapaamisessa oli päiväkirjamerkintöjeni mukaan läsnä 68 nuorta ja työryhmän koko on vielä tuon tapaamisen jälkeen kasvanut. Kyseessä on siis melkoinen spektaakkeli, jossa todella monet Kangasalan lukiossa opiskelevat nuoret pääsevät näyttämään osaamistaan! Ja sitä heillä totisesti riittää!

harjoitukset-1.jpg
© Samu Toivonen

Harjoitukset etenevät jo vauhdilla Kangasala-talossa sekä Kangasalan Lukiolla ja tällaisen joukon liikutteluun tarvitaankin melkoinen määrä harjoituksia, ennen kuin yleisö pääsee nauttimaan työmme tuloksista tammikuun kantaesityksessä.

Pitkäjänteinen työ nuorten taideharrastuksen tukemisessa ei useinkaan pääse uutisotsikoihin, sillä taidekasvatustyön hedelmät kypsyvät hitaasti. Niillä on kuitenkin pysyviä vaikutuksia nuorten tulevaisuuteen. Haluankin nostaa esiin Maija Koskenalustan pitkäjänteisen työn Kangasalan Lukion musiikinopettajana, mikä on hänen musiikillisten ansioidensa lisäksi suurin syy siihen, että tämä teos on mahdollista toteuttaa juuri Kangasalla. Maijan musikaalisuus ja aito välittäminen nuorista ja heidän tulevaisuudestaan on todella inspiroivaa ja koskettavaa. Toivon, että tällainen nuoria voimauttava pedagogiikka saa tilaa myös tulevaisuudessa ja että lukiomusikaalien toteuttaminen leviää laajalti toimintatapana myös muihin Suomen lukioihin!

On upeaa nähdä, kuinka koko Kangasalan lukio ja yhteistyökumppanit ovat lähteneet yhdessä mukaan Hullun Prinssin tuotantoon! Olen ensimmäistä kertaa ohjaamassa Kangasalla ja olen erittäin vaikuttunut tukijoiden, työryhmän, lukion ja musikaalin apuna toimivien talkoolaisten upeasta yhteishengestä. Tämä henki on nyt kantanut tuotannon myös uuteen tilaan Kangasala-taloon, jossa puitteet musikaalin toteuttamiseen ovat ainutlaatuiset! Hullun Prinssin tarina on erittäin kiinnostava, ja historiallinen fantasiamusikaali kutsuu niin työryhmän kuin yleisönkin mukaan melkoiseen seikkailuun, jonka aikana selviää myös se, mitä yhteistä on Haarukalla ja Hullulla Prinssillä…

Oivallinen dramaturginen ratkaisu käsikirjoittaja Hanna Suutelalta on se, että nuoret saavat itse ratkaista teoksen lopun. Odotan tulevia keskusteluja työryhmän nuorten kanssa erittäin suurella mielenkiinnolla. Jos siis myös sinä, arvoisa lukija olet sen verran utelias, että haluat tietää Hullun Prinssin loppuratkaisun, varaa lippusi pian, jotta tiedät, mihin ratkaisuun me Kangasalan tulevaisuuden toivojen kanssa päädymme!

Ohjaaja FM Disa Kamula
Lisätietoa: disakamula.com

[ liput ]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s