Kuhinaa kulisseissa

30.11.2018
Reetta Kosonen

Tervetuloa lukemaan lavastustiimin kuulumisia!

Alun sinnikäs ideointi, tekniset piirrustukset ja materiaalihankinnat tuottavat tulosta ja näin parin kuukauden työskentelyn jälkeen lavan ilme alkaa konkretisoitua meidän osaltamme. Kokonaiskuvan inspiraation lähteenämme toimii Liisa Ihmemaassa -maailma yhdessä perinteisen keskiaikaisen hovin kanssa.

Lavastus perustuu pääosiin kekseliäisyyteen. Miten saada aikaan mahdollisimman näyttävää jälkeä mahdollisimman halvalla ja helpolla toteutuksella? Meillä suunnitelmissa ovat esiintyneet muun muassa ylijäämä tapetit, kangasrullien pahvihylsyt, kuppinuudelien muovihaarukat sekä paljon muita aarteita joiden arvoa ei tulisi edes muuten ajatelleeksi.

lavastus1-samu-toivonen
Kuvat: Samu Toivonen

lavastus3-samu-toivonen

Ratkaisevassa asemassa suunnittelussa on yleisön näkökenttä ja välimatka lavaan. Lavasteet täytyy toteuttaa tavaroiden reaalikokoja suurempana, jotta ne näkyvät takariville asti. Myös väreissä täytyy olla vahvoja kontrasteja. Toisaalta vaikka näiden tekijöiden takia täytyykin nähdä vaivaa, päästään joissakin asioissa ”oikeaa elämää” helpommalla. Esimerkiksi työn alla olevan tuomarin puhujanpöntön ei tarvitse olla rakenteiltaan sopiva oikeaan käyttöön sillä katsojat eivät tiedä mitä vaneriseinien takana on piilossa. Ehkä jakkara, ehkä pienet tikapuut. Se jääköön salaisuudeksi.

Joissain tapauksissa esineet joutuvat kuitenkin ihan kunnon käyttöön. Tällöin käytännöllisyyteen on panostettava eikä pelkkä ulkokuori riitä. Usein tavarat täytyy rakentaa niin, että ne kestävät moninkertaisesti rajumpaa kohtelua kuin käsikirjoitus antaa ymmärtää. Ammattivahvistuksemme Heidi Kormano totesikin hyvin, että jos matka-arkun vaatimuksena on kestää yhtä ihmistä täytyy se suunnitella kestämään vähintään kahta, koska näyttelijät ja ohjaajat keksivät kuitenkin uusia näkemyksiä sen käytön suhteen.

Lavastus4.jpg

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s