Kirjuri Finne

4.1.2019
Pekka Pantsu

Hei, olen Pekka Pantsu, olen lukion kolmannella, ja musikaalissamme ”Hullu prinssi” minut tunnetaan nimellä Kirjuri Finne. Nimensä mukaisesti Finne toimii hovikirjurina, oikeuden kirjurina, sihteerinä, tulkkina, historioitsijana ja kirjailijana, tehtävänään kirjoittaa ylös kaikki mahdollinen jälkipolvien luettavaksi.

Hovikirjurin ammatti vaatii tietynlaista järjestelmällisyyttä. Hahmoni onkin hyvin pikkutarkka ja ammatin loogisuus ja organisoituneisuus sekä luonne (tiedon keräys) näkyvät myös hänen arkielämässään ja puhetyylissään: Finne luetteloi usein asioita, tapahtumia, paikkoja, syitä ja seurauksia, sekä ”keräilee” tietoa harrastuksena.

kirjuri-finne.jpg
Kuva: Samu Toivonen

Etunimeä kirjuri Finnelle ei mainita, mutta viitteitä erääseen kuuluisaan suomalaiseen kirjailijaan kyllä löytyy (tosin vuonna 1562 hän olisi -312 vuotias). Hahmon luominen tältä pohjalta on ollut mielenkiintoista. Viittauksia tosielämän tunnettuun ja paikkakunnallekin tärkeään vastineeseen on ollut paljon. Kuitenkin näytelmän laatu on antanut käyttööni luovia vapauksia kehittää hahmon taustatarinaa ja motivaatioita näköisikseni, minkä toivon myös välittyvän positiivisesti yleisölle.

Projektiin mukaan lähteminen oli minulle itsestäänselvyys, olihan musikaalin tekeminen yksi syy sille miksi tulin tähän lukioon. Lisäksi kuultuani aiheen, juonen, ”pääsiäismunat” joita on ripoteltu ympäri tekstiä, musiikin, lähes runon omaisen kielen, ja sitä kautta varmasti lentäviksi lauseiksi päätyvät muuten näennäisen satunnaiset lausahdukset, oli paitsi mukaan lähtemiseni entistä innokkaampaa, myös musikaalin menestyminen mielessäni jo taattu.

Nyt kun harjoitukset alkavat lähestyä finaalia, ja lopputulos tästä alituiseen muovautuvasta mestariteoksesta on entistä lähempänä, upeiden näyttelijäsuoritusten avulla yleisökin pääsee varmasti siirtymään 1500-luvun Ruotsiin keskelle kuninkaallisen hovin hääsotkuja.

3.1.2019 Radio SUN haastatteli käsikirjoittaja Hanna Suutelaa ja Pekka Pantsua torstaina suorassa lähetyksessä. [ Linkki ]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s