Säveliä päässä

14.1.2019

Kangasalan lukion musiikinopettaja Maija Koskenalusta oli jo pikkutyttönä niitä, jotka kuulivat ”säveliä päässä”. Ammatti löytyi musiikkikasvatuksen puolelta, mutta säveltäminen on konkretisoitunut mm. tanssiteoksiksi ja nyt ensimmäiseksi täyden mitan musiikkinäytelmäksi nimeltä Hullu prinssi.

– Minulle on ollut todella tärkeää, että olen tuntenut oppilaat eli teoksen kantaesityksen toteuttajat ja voinut luottaa heidän osaamiseensa ja erikoisalueisiinsa. Ensin mietin hieman, tuleeko kokonaan uuden teoksen tekemisestä liian raskas taakka lukiolaisille, mutta lopulta Panu Ukkosen ja oppilaiden innostus vakuutti meidät tästä vaihtoehdosta.

Maijan luottotiimiin kuuluu myös Kangasalan lukion entisiä oppilaita, joille hän antaa suuren kiitoksen yhteistyöstä.

– Jo keväällä oli hienoa, että entiset oppilaat olivat valmiita tekemään kanssani koenauhoituksia lauluista. Nyt olemme saaneet tukea mm jousien harjoittamiseen, puvustukseen, ohjaustyöhön, somettamiseen ja graafiseen suunnitteluun. Tämä apu on ollut aivan korvaamatonta, sillä näillä tekijöillä on ollut omaa kokemusta myös opiskelijoiden näkökulmasta, siitä, mitä projektissa tarvitaan. Itse tykkään työskennellä alusta asti musiikin vaihtoehtoja kokeillen ja sitten loppuun asti viimeistellen ja hioen. Se vaatii luottamusta ja hyvää yhteistyötä muusikoiden kesken.

Maijan säveltämiselle oli tukea siitä, että näytelmän perusdramaturgia suunniteltiin ensin.

– Esitysdramaturgia eli esimerkiksi viimeinen kohtaus, jonka jokainen tekijäryhmä itse tekee, on valmistunut sävellystyön jälkeen, mutta tarinan rakenne on jo valmiiksi musikaalin lakien mukainen. Siihen on ollut helppo istuttaa ajatus erilaisista musiikkinumeroista, joiden tyyli vaihtelee lajista toiseen.

Hullun prinssin lauluissa kuullaan renessanssisointuja, mutta myös moderneja pop-soundeja, lattarimusaa, räppiä, valssia, fanfaareja, kansanlaulumukaelmia ja metallisempaa jylinää.

– Musiikin säveltäminen on ollut todella antoisaa ja nyt jännittää vähän, mitä yleisö sanoo. Opiskelijoiden osaamisesta tämä kantaesitys ei kuitenkaan jää kiinni.

Lippuja saa ostettua Kangasala-talon lipunmyynnistä tai lippu.fi-verkkokaupasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s