Mitä yhteistä on renessanssihovilla ja Kodin kakkosella?

16.1.2019

Taiteen tohtori, pukusuunnittelija Joanna Weckman on vähän historiafriikki. Tuttua osaamista on niin keskiaikainen neulakinnastekniikka kuin suurten keskiaikatapahtumien vaatima ompelutyö. Hulluun prinssiin Joanna houkuteltiin jo keväällä koeäänitetyllä humoristisella laululla, jossa pohditaan pukeutumisen, sukupuolen ja ajan suhteita. – Pukusuunnittelija jää liian usein huomaamattomaksi ammattiteatterinkin kritiikeissä. Meidän kaikkien arjessa vaatteet kantavat merkityksiä. Korostetusti näin on näyttämöllä, jossa puvustus voi luoda suurenkin osan roolihahmosta.

Hullun prinssin kunnianhimoinen puvustus luotiin käsityökurssilla, johon osallistui sen suorittavien lukiolaisten lisäksi useita asiasta kiinnostuneita äitejä ja ystäviä. Kaikki suoran sauman tikkaajat olivatkin tarpeen kun puvustettiin yli 60 hengen esiintyjäporukka luomaan mielikuvaa renessanssihovista. Yhdellä tapaamiskerralla tehtiin hattuja ja päähineitä, toisella hameita ja niiden alusrakenteita, kolmannella korsetteja ja irtohihoja, neljännellä hovimiesten takkeja. Työ jatkui monessa kodissa tapaamisten välillä ja onpa myllynkivikauluksia ommeltu bussimatkoillakin.

Kuva: Johanna Jeronen

Orkesterin puvusti Kangasalan Pikkuteatterin Heidi Jaakkola suunnittelijan kanssa neuvotellen. Esiintyjien puvustuksen Joanna suunnitteli niin, että lähes kaikki vaatekappaleet tehtiin miettimättä tarkemmin etukäteen, kuka vaatetta kantaisi. Tietyt värikoodit henkilöille luotiin, koska lukiolaiset helposti näyttävät keskenään samalta näyttämöllä. Tarkkaan oli katsottava myös mustan ja valkoisen käyttäminen etteivät esimerkiksi tanssijoiden jalat mustien trikoiden takia kokonaan katoaisi salin taustaväreihin.

Ensimmäisessä ideapalaverissa Joanna esitteli ideakuvakokoelman, jossa yhdistyivät supermuodin catwalk-asenne, historiallinen renessanssi ja nuorille tutut television ja elokuvan esikuvat. Niiden avulla toteutukseen rakentui vapautta, jossa kuitenkin on ollut omat esteettiset rajansa. – Tällaiset palasista tehdyt asut ovat kuin maalauksen värejä, joiden lopulliset yhdistelmät luon näyttämöllä.

Puvustuksen budjetti oli olematon. Mistä materiaalit sitten saatiin ja paljonko niitä tarvittiin? – Yhteen hameeseen mitattiin noin neljä metriä kangasta eli vähintään yhden pussilakanan verran. Hameiden alla olevissa pönkissä käytettiin kaikki tekstiilien leikkausjäte kuten 1500-luvullakin. Suurimmat kustannukset tulivat hallaharsosta ja muovisista nippusiteistä, joilla korsetit luutettiin. Muuten näyttämöllä nähdään lähinnä lahjoituksena saatuja verhoja, pöytäliinoja, lakanoita ja tyynynpäällisiä.

Kuva: Samu Toivonen

Pikkuteatteri lainasi ystävällisesti sekä oman puvustajansa Heidin osaamista että miesten takkeja. Puvustusryhmän paikallisena vetäjänä ja Joannan assistenttina toimi Kangasalan lukion entinen opiskelija Lotta Silván. Kangasmateriaali kerättiin kodeista ja työpaikkojen kierrätyshyllyiltä. Kirpputoreista kannattaa mainita tamperelainen Kodin kakkonen, josta löytyi yllättäen yhdeksän judopuvun sarja. Siitä maksettiin 25 euroa vaikka vain takkien ajateltiin tulevan tarpeeseen hovimiesten vaatetuksessa. Lopulta judopuvut pelastivat räppikohtauksen koreografian, jossa tanssijoille olikin äkkiä pakko saada housut liikeratojen mahdollistamiseksi.

– Juuri näin konkretisoitui vaatteisiin liittyvä pointti. Joka ajan vaatteet mahdollistavat erilaisia asentoja ja liikkeitä. Hullu prinssi osoittaa myös sen, miten se asia vaikuttaa jopa yhteiskunnallisiin rooleihin.

Huomautus: Hullu prinssi produktion korsettien luuttamisessa ei siis vahingoitettu valaita.

Lippuja saa ostettua Kangasala-talon lipunmyynnistä tai lippu.fi-verkkokaupasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s