ALIVE AND KICKING!

22.1.2019
Hanna Suutela

Rosenkranz ja Guildenstern ovat kaksi sivuhenkilöä William Shakespearen näytelmässä Hamlet, Tanskan prinssi (1602). He ovat Hamletin lapsuudenystäviä, jotka juonen edetessä lähetetään Tanskasta Englantiin sanansaattajiksi. Matkalla heille käy huonosti.

Kuvat: Johanna Jeronen

Tom Stoppard kirjoitti heistä oman näytelmänsä Rosenkranz ja Guildenstern ovat kuolleet vuonna 1990. Stoppardin näytelmä kertoo Hamletin tavallaan nurinpäin. Hamletin tapahtumat vyöryvät samaan tahtiin kuin näytelmässä aina, mutta perspektiivi on Rosenkranzin ja Guildensternin, jotka ehtivät kulisseissa eli sivuhuoneissa filosofoida muun muassa elämän tarkoituksesta, onnesta ja kärsimyksestä hieman Samuel Beckettin Huomenna hän tulee- näytelmän sankareiden tapaan.

Tutkijat ovat selvittäneet, että Shakespearen aikana Tanskan hovin yleisimmät sukunimet olivat Rosenkranz ja Guildenstern. Kun Hulluun prinssiin tarvittiin hovimiehet Magnus Vaasan tovereiksi, nimet lainautuivat luontevasti tästä assosiaatiosta. Viittaus Stoppardin näytelmään taas tiivistyi yhdeksi lyhyeksi keskusteluksi: ” Onko meillä vaihtoehtoja? – On meillä vaihtoehtoja. Lähdetään tai itketään ja lähdetään”.

Stoppardin näytelmä pohtii, onko elämässä sivuhenkilöitä. Lukiomusikaalissa ei ainakaan ole. Draama täytyy kehystää ja näkökulma sillä täytyy olla. Näkökulman valokeilaan eivät mahdu kaikki kerralla laulamaan, mutta teatteriesitys on niin monikanavainen katsottava, että jokaisen paikka ja rooli on tärkeä. Lukiomusikaalissa tämä konkretisoituu kahdellakin tavalla. Ensinnäkin, itse musikaalin tekeminen on jokaisella vähän eri tavalla elämän keskiössä tai sivussa, vaikka se esityskaudella mielen täyttääkin. Niin saa ja pitää olla. Toiseksi, paikkauksia ja muita pikatuunauksia tarvittaessa esittäjät huomaavat, miten kullanarvoisia ovat harjoituksia seuranneet ja muitakin rooleja oppineet pienten roolien esiintyjät tai tarkka, hyvät muistiinpanot ja näyttämöohjeet kirjannut kuiskaaja.

Lukiomusikaalit tulee Vaskivuoren musiikkilukion musiikinopettajaa Matti Suomelaa lainaten kirjoittaa mieluusti niin, että niissä on 6-12 pääroolia. Tällä tavalla esityksen paine ei ole yksillä harteilla, koko ryhmä sitoutuu esityksen onnistumiseen, paikkaamiset ovat tarvittaessa mahdollisia ja kaikki oppivat enemmän. Näyttämölle noustaan ilosta ilta toisensa jälkeen. Rosenkranz ja Guildenstern saavat jälleen olla ALIVE AND KICKING!

Lippuja saa ostettua Kangasala-talon lipunmyynnistä tai lippu.fi-verkkokaupasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s