Kirjoita tarinalle loppu

26.1.2019
Hanna Suutela

Hullun prinssin käsikirjoitus päättyy Martinan heräämiseen. Sen jälkeen esitettäväksi on kirjoitettu ja sävelletty enää loppulaulu. Siihen väliin sijoittuu näytelmän viimeinen kohtaus, jonka jokainen näytelmän mahdollisesti esittävä teatteriryhmä saa ratkaista itse. Se voi jäädä yhden kuvan mittaiseksi tai siitä voi tehdä pitkän, kirjoitetun kohtauksen. Ryhmä voi valita joukostaan kirjurin tai kohtauksen voi kirjoittaa esiintyjien yhdessä tuottamien ja valitsemien ideoiden pohjalta ohjaaja, kuten Disa Kamula Hullun prinssin kantaesityksessä Kangasalla. 

Nuorisoteatterissa nuorten osallistuminen esityksen tekemiseen, ja sitä kautta tekstin omistaminen on korostetun tärkeää. Musikaali on lajina usein korostetun toistava. Tätä ristiriitaa olemme Maija Koskenalustan kanssa pyrkineet Hullussa prinssissä hälventämään. Hullun prinssin esitysdramaturgia poikkeaa ja tulee aina poikkeamaan käsikirjoituksesta tietoisesti. Käsikirjoitus ehdottaa esimerkiksi alkukohtauksen videon tapahtuvan museossa. Se ehdottaa videolla esiintyvän menneisyyden hahmoja, joista Martina alkaa nähdä unta. Kantaesityksessä Disa Kamulan ohjaamalla videolla laulaa kirjuri Finne ja laulu on kuvattu Kangasalan lepokodissa, kirjailija Jalmari Finnen huoneessa. 

Kuvat: Johanna Jeronen

Osittain juuri esitysdramaturgian ansiosta Hullu prinssi on Kangasalla otettu vastaan vahvasti paikallisena teoksena. Tarkkaan ottaen tarinan tapahtumapaikka on vain Martinan uni. Juhana Herttua ja Katariina Jagellonica vihittiin Vilnassa lokakuussa 1562 ja hääjuhlaa Turussa vietettiin samana jouluna. Unen logiikka yhdistelee linnoja ja päiväyksiä kuten haluaa. Kangasalaan viitataan usein ja sinne historiassa todella päätyivät Kaarina Hannuntytär ja Klas Antinpoika Vestgöte. Musikaalin tapahtumapaikka Kangasala ei kuitenkaan ole, vaikka tarinan on jo joku jonkinlaisena paikkakunnan syntylegendanakin kokenut.

Kantaesityksessä nähdyt esitykseen liittyvät dramaturgiset ratkaisut eivät jatka matkaansa sellaisenaan teoksen mukana. Nukketeatteri on vain yksi mahdollisuus, seuraava ohjaus saattaa hyödyntää varjoteatteria, videota tai heijasteita – mitä tahansa kertomisen tapaa teatterin laajasta valikoimasta. Kohtaukset voi esittää kaikki myös näyttämöllä valmiiksi olevien esiintyjien kanssa mikäli esimerkiksi lavastus sen korkeuseroilla mahdollistaa. Hullun prinssin unennäkijä Martina on näyttämöllä koko ajan. Tämänkin takia on hyvä, että kantaesityksessä löydettiin ratkaisu, joka mahdollistaa hengähdyksen sivussa ramppivalojen paahteesta.

Samalla tavalla kuin musiikissa voi olla erilaisia fraseerauksia tai improvisaatiota, Hullun prinssin käsikirjoituksessa ei ole sanatarkkuuden vaatimusta. Vanhaa suomea esittävä lausejärjestys tai runomitta saattavat olla haastavia esittää, mutta virheitä ei tarvitse pelätä. Jos ei lauseesta selviä, syy on käsikirjoittajan tarkoituksellisen kohotteisessa kielessä. Kohtaussiirtymiin ja tapahtumiin saa jatkossakin lisätä apurepliikkejä tai kuiskauksia kun tarkistuttaa ne käsikirjoittajalla ennen ensi-iltaa. Kantaesityksen rap battle sisältää Juhana Herttuan räpin, joka kantaesityksessä on roolin esittäjän Jere Paavilaisen lyriikkaa. Seuraavassa tulkinnassa ohjaus käyttää tässäkin joko käsikirjoittajan tekstiä tai uusi esittäjä luo räpäten uuden summauksen tapahtumista.

Tällä tavalla tehdään näkyväksi teoksen ja ohjauksen välistä eroa, kysymystä tekstistä ja sen näyttämöllistämisestä. Hullua prinssiä ei enää koskaan missään nähdä aivan samanlaisena kuin kantaesityksessä Kangasalla. Siihen saa tarttua uusi työryhmä, uusi esiintyjäporukka ja uusi paikkakunta ratkoen sudokun omalla tavallaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s